7 raske med – Elisabeth Blikø

7 raske – en serie spørsmål til nordmenn og -kvinner som bor eller er på gjennom-fart i Sveits

1.Hvem er Elisabeth?

Elisabeth er ei bestemt men blid trønderjente, som er bosatt i Basel på andre året. Jeg er veldig glad i å reise og utforske nye steder og kulturer, mat og ikke mist naturopplevelser. Før jeg flytta til Sveits drev jeg både med ridning og dykking, men nå består «hobbyen» mye av å utforske Sveits og dette fantastiske området av Europa vi bor i.

2. I hvilken forbindelse er du i Sveits?

Jeg traff tilfeldigvis en kjekk sveitser på pub i Riga i Latvia for tre år siden, og etter ett år med avstandsforhold pakket jeg sakene mine,  solgte leiligheten i Trondheim, sa opp jobben og flytta til Basel på lykke og fromme (nesten i alle fall). Det er en avgjørelse jeg ikke har angret et sekund på!

3.Kan du forteller leserene våre om din jobb?

Jeg jobber for det franske selskapet bioMérieux, som er verdensledende på diagnostikk av infeksjonssykdommer. Jeg jobber som Produktsjef for våre analyser for sepsis (blodforgiftning), med ansvar for Sveits, Tyskland og Østerrike. Jobben min innebærer ganske mye reising, spennende og varierte arbeidsoppgaver og et veldig godt arbeidsmiljø med flotte kolleger på tvers av mange land og kulturer. bioMérieux har utviklet og leverer analyser for Covid-19, noe som selvfølgelig har påvirket hverdagen til alle ansatte i firmaet. For meg er det inspirerende å se den innsatsen som legges ned for å møte behovet til kundene våre i denne vanskelige perioden, og å se hvordan kriser som denne gir et push for innovasjon og samarbeid.

4.Hva provoserer deg?

Som biolog har jeg et hjerte for dyrevelferd og naturvern. Jeg blir provosert over hvordan vi mennesker utnytter planeten og våre medskapninger for kortsiktig økonomisk gevinst, uten å ta hensyn til fremtidige generasjoner og egenverd. Jeg håper at den pandemien vi nå opplever kan være en tankevekker for hva fremtiden vil bringe, om vi ikke endrer vår måte å leve på.

5.Hva gjør du om 10 år?

Forhåpentligvis bor og trives jeg fortsatt i Basel og jobber for bioMérieux. Drømmen er også å eie et lite hus med kjempestor hage!

6.Hva opplever du som den største forskjellen på Sveits og Norge?

Som solelskende trønder fra det kalde og mørke nord opplever jeg at en av de største forskjellene mellom Sveits (Basel) og Norge er klimaet. Jeg har allerede blitt godt vant med lange somre, kort og mild vinter og grønt gress hele året her i Basel! En annen ting jeg har merket meg er at vi i Norge ligger foran Sveits når det kommer til bruk av teknologi (elektronisk post, nettbankløsninger, kortbruk…).

7.Hvis du kunne endret en ting her i verden – hva ville det vært og hvorfor?

Jeg ville endret den ekstreme diskrimineringen og urettferdigheten kvinner utsettes for mange steder i verden. Jeg mener at dette ville hatt store positive følger både for kvinnenes egen livskvalitet og ikke minst for fattigdomsbekjempelse, ringvirkninger på samfunnet rundt og kommende generasjoner