7 raske med – Halldis Vigen

En serie spørsmål til nordmenn og – kvinner som bor eller er på gjennomfart i Sveits.

 

1. Hvem er Halldis ?

Jeg er 20 år og har to store søster og en lille bror.  Jeg bodde i Genève med alle sammen før, men begge søstrene mine har dratt til den tysktalende delen av Sveits for noen år siden og selv dro jeg til Fribourg for å studere (ser ut som vi er kastet ut en etter en… men neida, vi har bare norske foreldre som har opplevd studentlivet i Trondheim!).

2. I hvilken forbindelse er du i Sveits ?

Pappa fikk seg jobb på CERN i Genève før jeg ble født. Mamma og pappa bodde i Norge og dro til Sveits uten å kunne ett ord fransk og uten returbillett! Jeg er derfor født og oppvokst i Sveits, i Genève, med søskene mine. Resten av familien bor i Norge, så vi besøker de hver sommer. Hvert år blir det akkurat samme sommerferie og den er like bra for hvert år! Først feirer vi bursdagen til Farfar, så blir det masse fisking (av fisk og krabbe), kveldsprat ute i hagen med hele slekta – ofte de gamle som forteller mange artige historier – og alle under ett varmt teppe. Selvfølgelig blir det bading i sjøen og flere turer på fjellet utover hele sommeren.

3. Kan du fortelle leserne våre om din jobb ?

Jeg er nå student i Fribourg. Jeg studerer « Sciences de l’éducation & Travail social, politiques sociales ». På norsk blir det noe med pedagogik og sosial arbeid (ikke alltid lett å oversette noe som er allerede litt vanskelig å forklare på fransk…). Jeg hjelper også en liten ni-åring med leksene to ganger i uken og familien er veldig glad for at jeg er der, så jeg har allerede blitt invitert å spise hos dem. Da måtte jeg bare slå til med en pakke laks fra Norge (levert fra sjømannskirken) for å takket tilbake. Jeg ga svømmekurs til voskne som har en handicap en gang i uken før alt stengte på grunn av korona og jeg elsker det. Håper at jeg for starte på nytt så fort som mulig!

4. Hva provoserer deg?

Jeg blir skikkelig sur på buss-selskapet hvis bussen er ett minutt forsinket eller for tidlig. Det er ingen grunn for å ikke holde ruten 😉

5. Hva gjør du om ti år?

Det er vanskelig å si…jeg ser jo at søsteren min bodde først i Genève, så studerte hun i St-Gallen og tenkte hun skulle bli boende der, men nå så bor hun i Vevey! Om ti år, bor jeg kanskje i Bern fordi jeg synes det er så fint der, i alle fall om sommeren når du kan svømme ned Aar elven og se Parlamentet fra langt hold. Men jeg har jo kjæreste fra Vallis, så hvem vet, kanskje jeg blir boende der hvor det alltid er sol (du må vite at i Genève og i Fribourg, mellom november og mars er vi nesten bare i tåken!). Jeg jobber enten med barn som trenger ekstra hjelp på skolen eller med familier som har vanskeligheter med forholdene mellom foreldre og barn. Jeg håper på og ha katt også, men det kommer an på hvis jeg blir boende på landet eller ikke.

6. Hva opplever du som er den største forskjellen på Sveits og Norge?

Jeg synes at det er rart at folk i Sveits liker ofte ikke fisk, med unntak av røkt laks. Det blir sånn om de sier at de ikke liker kjøtt, men det finnes jo mange forskjellige sorter! Når jeg spør litt nøyere om det, skjønner jeg at det handler som oftest bare om fiskebenene. Det er ikke rart at de har skrekken for fisk når Coop har bare dorade på tilbud. Ingen nordmenn skulle ha spist en slik fisk som har så mye bein! Da sverger jeg heller til skreien!

7. Hvis du kunne endret én ting her i verden – hva ville det vært og hvorfor?

Jeg skulle endret klimaet. Jeg skulle gjerne ha funnet på en måte på å lage energi som ikke har noe innflytelse på klimaet fordi da kunne vi har flydd og kjørt uten å ha noen konsekvenser 🙂

Takk til Halldis
– Godt Nytt År 2021 og lykke til med studiene i Fribourg!