7 raske med norgesvennen : Mike Mahler

,

  En serie spørsmål til nordmenn/- kvinner – og norgesvenner
– som bor eller er på gjennomfart i Sveits.

!!! Forfatter hadde nåde for Beate og ga henne den uttrykkelige tillatelse til å la alle skrivefeil stå, ikke at hun blir aldri ferdig når hun først begynner ved å redigere… 😊

Hvem er Mike?
En 45åring sveitsisk livsglad fyr som ikke kan plasseres i en skuff: en seriøst klovn, en realistisk drømmer, en kaotisk Monk, veldig planlagt-spontan intuitiv, tatovert i slips og business-klær (Mo-Fr), men først og fremst også pappa til sin «lille solskinn» som han har verdens største lykke å passe på med 50%. Ok, siden hun er snart 17 allerede er det sånn, at det er henne som passer på hennes pappa av og til😊 Den menneskelige bevis at det funker å lære seg norsk av å se barne-tv på NRK, og at det kan være hjelpsom selv for en gutt i begynnelse av 20årene å titte Kardemommeby, Hakke-bakke-skogen, Slepebåten Elias og Ole Dole Doffe….jepp, og di ikke så snille ordene ble lært av å høre Postgirobygget, DDE og Di Derre og lese Harry Hole….

I hvilken forbindelse er du i Sveits/har du til Sveits?
Født og oppvokst i fineste by av Sveits, Luzern, men likevel født i feil landet. Alt i livet begynner alltid med kvinner (klart, ellers hadde vi alle ikke vært her😉). Under en 5måneds-opphold i Lausanne i 96 traff jeg Christel fra Norge, og hun var grunnen hvorfor jeg satt min fot i sommer 96 på første gang på min hellige jord. Før det var København for meg Sverige, Stockholm i nærheten av Island og elgen fanntes overalt rett etter grensen ved Flensburg og Rødby mot nord. Eneste jeg kjennte fra Norge var Lillehammer og Sissel Kyrkjebø😊. Norge traff meg midt i blinken. Norge og jeg, det var fyrverkeri, kjærlighet ved første øyekast asså. Kultur, landet, mennesker, natur, frihet, brunost og Tine vaniljesaus – det ble oss to og kjærligheten ble bare større og større….og tatoveringer flere. Dessverre har jeg aldri bodd i Norge, så det er faktisk distans-forhold, kjærlighet uten grenser, med mange ferie- og helgturer året rundt, men hvem vet….se «hva gjør du om ti år😊»…

Kan du fortelle leserne våre om din jobb/virke?
Har profitert av den absolutt unike sveitsiske system. Begynnte med en utdannelse (Lehre) som melketeknolog i Emmi (den sveitsiske Tine) og ved siden av å jobbe, utdannet jeg meg stadig videre (Marketing, bedriftsøkonomi). I dag er jeg daglig leder og medlem av styret i en råvarehandelfirma.

Hva provoserer deg?
Lykkeligvis har jeg evnen at jeg la meg sjelden provosere, men det som irriterer meg veldig er, når makt misbrukes, noe som jeg syns har økt i det siste. Og at «vekststrategi» er fortsatt sett på som det absolutte eneste økonomiske strategi, selv om det eksisterer flere bevis at det finnes bedre, først og fremst i en verden hvor ressursene er tydelig ikke uendelig og balansen renner ut av kontroll.

Hva gjør du om ti år? 
Da lever jeg i drømmelandet. Kjører isbil eller jobber i en turist-informasjon hvor jeg kan blomstre om Norge på (sveitser)tysk, fransk, spansk eller engelsk og selger souvenirs (som jeg blir selv beste kunde😊). Om kvelden sitter jeg ved sjøkanten, lytter til bølgene, i høyre hånd en Ringnes og i venstre hånd en grillpølse, bare full av glede og takknemlighet at jeg fannt veien «hjem», og vekststrategiene er bare en grå lille minne av en forrige tid, mens jeg tar litt is av bilen min eller klær på norsk-capsen fra souvenir-shop fra turist-informasjon, til å beskytte meg fra en deilig norsk sol….

Hva opplever du som er den største forskjellen på Sveits og Norge?
I Sveits mangler vi friheten, du kan gå «alene» i en skog midt på fjeller, hvor det plutselig dukker opp barnevogner og folk fra alle kanter. Så er Kari og Ola Nordmann mye mer åpen og utrolig hjertelig og varme, selv om alle klisjer om kalde nordmenn sier noet helt annet. Det jeg opplevte i Norge og som mine venner viste meg er, at det er viktig hvem du er og ikke hva du har, og blir du først venner så er det ingen barriere, den typiske sveitsiske barriere hvor det plutselig stanser og du ikke klarer å komme videre (selv som sveitser!) hvis det blir litt personligere, en resultat kanskje av den faktisk mest stillte sveitsiske spørsmål «hva tenker di andre..». Men så er Sveitsere mye mer gjestefri og har den latinske innslag: i Norge blir en deilig god lunsje/middag på restaurant ikke servert, det blir kastet på bordet mens i Sveits blir det selebrert (klisje-alarm😉). I Sveits lever vi til å jobbe, i Norge skjønner en at livet ikke bare består av jobbing.

Hvis du kunne endret én ting her i verden – hva ville det vært og hvorfor?
Å bringe fordelingen av alt tilbake i balansen igjen. En god balanse er kjempe viktig til å holde en system i fart.